Deze week, op de verjaardag van Sinterklaas, werd het land naar keuze verblijd dan wel opgeschrikt door een ‘missive’ van de regering over de kerstuitkeringen aan zichzelf. Voor elke minister was maximaal SRD* 50.000  uitgetrokken, voor de vicepresident SRD 75.000 en voor de president SRD 125.000. Als klap op de vuurpijl werd alle ambtenaren een bonus van SRD 100 toegezegd, belastingvrij. Maar dat laatste wisten we eigenlijk al, dus dat was meer een glijmiddel om het Volk de rest van de boodschap in de maag te splitsen.

Het besluit van de ministerraad was al op 30 november gevallen, maar niet direct bekendgemaakt. Sinds de breuk  van de regering met het IMF in Washington, dat sterk had aangedrongen op overheidsbezuinigingen, is dat thema een heet hangijzer. Het was dan ook te verwachten dat de regering de wind van voren zou krijgen, zoals eerder bij diverse buitenlandse reizen van regeringsdelegaties en de recente pompeuze jaardag-met-parade van de onafhankelijkheid op 25 november.
Kritische media openden het bal en maakten korte metten met het besluit, al hadden ze wel begrip voor het extraatje ten gunste  van de Ambtenaar, als het prototype van de burger die in deze barre tijden zo zwaar getroffen wordt. En toen de vicepresident Ashwin Adhin – de president was in de rouw vanwege het overlijden van Fidel Castro – ter verdediging aanvoerde dat het geld bedoeld was voor relatiegeschenken en dat de regering al een miljoen had bespaard op diverse feestelijkheden in afzonderlijke ministeries, was de hoon niet van de lucht.
Ook de oppositiepartijen in De Nationale Assemblée (DNA) zagen hun kans schoon. Sinds de verkiezingen van mei vorig jaar, toen ze door de president en diens partij (NDP) waren afgetroefd, beten ze keer op keer in het zand en bleken ze nauwelijks in staat samen een vuist te maken. Nu hebben maar liefst vijftien DNA-leden uit vier verschillende partijen (DOE, NPS, VHP en Pertjajah Luhur) de president per brief verzocht het besluit terug te draaien, omdat het ‘erg onbehoorlijk en afkeurenswaardig is om zich zulke grote bedragen toe te eigenen, hetwelk tevens in schril contrast staat met de tegemoetkoming aan de ambtenaren’.

Zou een van die vijftien het sommetje 100×50.000 hebben gemaakt? Volgens een officieuze schatting beschikt het land namelijk over 50.000 ambtenaren, op een totaal aantal inwoners van nog geen 600.000 mensen. Rijkelijk veel en dus een molensteen om de hals van elke staat die vooruit wil. Maar wie alleen al de intentie uitspreekt daar de bijl in te zetten, pleegt politieke zelfmoord. Mensen aan een baantje bij lanti helpen is nu eenmaal hét favoriete relatiegeschenk in de politiek.
Met andere woorden: men ploetert verder op de oude vertrouwde weg, aan de macht of zonder macht, in de stille hoop dat de lieve God genadig zal zijn. Iedereen te vriend houden en tegelijkertijd zorgen dat je zelf aan je trekken komt, is het motto. En als je als big spender geld tekort komt en de receptuur van de ene geldschieter je niet zint, bestel je gewoon een andere. Geen probleem, na jou de zondvloed.

Alles wijst erop dat de huidige de facto regering-Hoefdraad – zo mag je het tweede kabinet-Bouterse langzamerhand wel noemen – gaat proberen de rit uit te zitten. De twee konden het tijdens het eerste kabinet al prima met elkaar vinden. Zonder de medewerking van Hoefdraad als baas van de Centrale Bank hadden de verkiezingen voor Bouterse heel anders kunnen uitpakken. En nu hij de man pal naast zich heeft als minister van financiën (met een knutselaar aan het hoofd van de Bank, die zich alle kanten op laat sturen!) kan hij voorlopig best tevreden zijn. Het door hem zo gehate IMF is definitief uit beeld. Die obligatielening was natuurlijk een meesterzet en de opleving van de goudsector is al in zicht, zegt Hoef. En die kan het weten, want hij heeft ook voor die goudfabriek van Kaloti op Zanderij gezorgd. Dus het zal met die crisis wel loslopen.
En dan is zijn opvolging ook meteen geregeld. Kan hij eindelijk zijn handen van het zootje aftrekken.

 

*De koers van de euro schommelt sinds juni van dit jaar tussen 7,5 en 8 Surinaamse dollar.

 

Categorieën: Blog post